Nekklachten

Nekpijn? Dat is erg vervelend. Laat mij je helpen.

Heb je nekpijn, klachten aan je hoofd of schouder? Graag leg ik je dan het één en ander uit over de nek en vertel ik je hoe je bij Van Rijnsoever Fysiotherapie geholpen kan worden voor nekklachten.

Nekpijn kan namelijk zeer vervelend zijn en flinke consequenties voor je hebben. Er zijn verschillende klachten die gepaard kunnen gaan met nekpijn die erg invaliderend kunnen zijn, zoals hoofdpijn, kaakpijn, je hoofd niet of slecht kunnen bewegen of zelfs je armen niet meer op kunnen tillen. Naast deze heftige problemen komen langdurige nekklachten ook veel voor, die pijn is vaak zeurend of brandend van aard zijn in hoofd-, nek-, en halsgebied. Als je bovenstaande herkent, vind ik dat heel vervelend voor je. In dit artikel help ik je dan graag jouw nekpijn beter te begrijpen en hoe ik je middels een behandeling kan begeleiden naar je herstel.

Je nek dient een belangrijk doel!

Jouw nek bestaat uit 7 wervels en deze hebben als doel om je hoofd op je romp te houden en om je hoofd in de ruimte te laten bewegen.
Je nek is relatief smal en compact, als je bedenkt wat het doel is. Dat betekent dat er een goed samenspel moet zijn van zenuwen, spieren en gewrichten om de functie van je nek goed uit te kunnen voeren. Constant is er terugkoppeling van de gewrichten en spieren in je nek naar je hersenen om zodoende de functie van je nek te controleren.

Is dat samenspel verstoord, dan kan dat al snel voor pijn in de nek, het hoofd of de schouders zorgen. De pijn die je kan ervaren in je nek is soms heftig en kan zelfs invaliderend werken. Deze heftige pijn staat vaak niet in verhouding met de hoeveelheid schade in je nek. De pijn is zo heftig, omdat je nek een heel belangrijk doel heeft, namelijk je hoofd op je romp houden. Ook lopen er bloedvaten en zenuwen langs en door je nek die goed beschermd dienen te worden. Daarom wordt je nek goed beschermd door ons pijnsysteem.

Sta op! En beweeg!

Breng jij veel tijd zittend door? Je bent heus niet de enige hoor. Werk wordt namelijk steeds vaker voor een PC gedaan en in de vrije tijd is Netflix bij veel mensen een standaard tijdverdrijf geworden. Het aantal uur dat je daarnaast nog met je gezicht voor je telefoon zit laten we dan nog buiten beschouwing. Vele uren per dag in dezelfde houding zitten is voor je lichaam, en de nek specifiek, niet fijn.
Veel zitten kan ervoor zorgen dat bepaalde spieren ‘lui’ worden en andere spieren juist overactief. Ook kan veel zitten er voor zorgen dat je gewrichten in je nek anders gaan bewegen en overbelast raken. Met nekklachten tot gevolg.
Pijn in je nekgebied kan uitstraling geven naar je hoofd, bijvoorbeeld achter je ogen, in je slapen of een ‘bandgevoel’ rond je hoofd. Jouw nekklacht kan ook uitstraling geven naar je schoudergebied, bovenop je schouder of aan de buitenkant van je schoudergebied en zelfs tot in je arm.
Soms kan je hierdoor je hoofd of armen minder goed bewegen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor je werk en je sportieve en sociale activiteiten. Daarom is het belangrijk het samenspel tussen spieren, gewrichten en zenuwen goed te laten verlopen.

De integrale behandeling van nekpijn

Als jij nekklachten hebt ben je eventueel in het verleden behandeld door middel van massage en mobilisatie en deed je thuis misschien oefeningen. Vaak is dit niet afdoende, omdat massage en mobilisatie vooral gericht zijn op het ontspannen van je spieren en het mobiliseren van je gewrichten. Dat is geen integrale behandeling die het eerder genoemde samenspel bevordert.

Het is essentieel dat je onder coachende begeleiding van een fysiotherapeut of manueeltherapeut bezig gaat om je spieren, gewrichten en zenuwen samen te laten werken. Zo kan je ook langdurige positieve effecten van de behandeling ervaren.

Het samenspel wordt bevorderd met oefeningen die heel specifiek zijn en daarom veel coaching nodig hebben. Het gaat hierbij niet om kracht, maar om coördinatie.

Hierdoor zorg je ervoor dat je nek het hoofd goed op je romp kan houden en gecoördineerd in de ruimte kan bewegen.

 

Wil je meer weten over de behandeling? Dan ben je van harte welkom in het centrum van Vleuten. Je kan snel terecht voor een kennismakingsgesprek of een intake. Maak direct een afspraak.

Van Rijnsoever Fysiotherapie

Van Rijnsoever Fysiotherapie

Stationsstraat 22

3451 BX Vleuten
 

e-mail: jens@vanrijnsoeverfysiotherapie.nl

Telefoon: 0624910074

Praktijk uren:

Dinsdag: 18.30-22.00

Zaterdag: 09.00-17.00​​
 

KvK: 71679057

IBAN: NL66TRIO0379240041

  • Van Rijnsoever Fysiotherapie Faceboo
  • Van Rijnsoever Fysiotherapie LinkedI

CONTACT