Van beter mens tot betere fysiotherapeut

Bijgewerkt: 18 sep 2018


Aan de chinese muur komt een eind. De weg van zelfontwikkeling is eindeloos.

Ontwikkeling als fysiotherapeut, vakinhoudelijk??

Sinds mijn afstuderen van de bachelor of physiotherapy aan de Hogeschool Utrecht heb ik veel tijd en energie gestopt in het ontwikkelen van mezelf als fysiotherapeut. Er waren periodes van hard en minder hard werken. Periodes waarin ik ontzettend veel cliënten diagnosticeerde in een eerstelijns praktijk, afgewisseld met periodes waarin ik mensen soms 3 tot 6 maanden intensief begeleidde bij hun pijnlijke problematiek.

Deze ontwikkeling, samen met mijn specialisatie tot master manuele therapie die ik in 2015 heb afgerond, heeft mij gemaakt tot de zelfverzekerde fysiotherapeut die ik momenteel ben.

Toch bleven er genoeg richtingen over waarin ik mij kon ontwikkelen. Rust roest en stilzitten kan ik niet, zeker niet in een vak waar ik zoveel liefde en passie voor heb. Zodoende kreeg ik vanuit mijn omgeving verschillende mogelijkheden tot ontwikkeling aangeboden: “Jens, lesgeven is dat niet iets voor jou?” “Jens, wat denk je van deze nieuwe functie, werkend met mensen met chronische pijn?” “Jens, wil je geen eigen bedrijf?”


Ontwikkeling als mens!

Op dat moment heb ik echter een andere keuze gemaakt en ben ik 10 maanden op reis gegaan, in 2017/2018. Dit voelde enigszins tegenstrijdig, omdat ik het gevoel had dat dit mijn carrière en ontwikkeling als fysiotherapeut en manueel therapeut op pauze zou zetten. Niks bleek minder waar. Mijn carrière stond wel even stil, maar mijn ontwikkeling ging onverstoord door.

Een langdurige reis vormt je als mens, als persoon. Deze ontwikkeling als mens betekende zonder twijfel ook een ontwikkeling als fysiotherapeut. 10 Maanden lang was ik uit het dagelijkse stramien, beleefde ik verschillende culturen en leerde ik mijn medemens over de hele wereld beter begrijpen. Het kan niet anders dan dat dit mij ook een beter fysio- en manueel therapeut maakt. In ons vak zie je veel verschillende mensen, met verschillende achtergronden. Deze mensen begrijpen is een kerncompetentie van een fysiotherapeut. Zodra je deze mensen leert begrijpen kan je hun pijn en probleem beter duiden. De verschillende invloeden op pijn, zoals achtergrond en persoonlijke geschiedenis is namelijk zeer belangrijk, daar schreef ik al dit stuk over pijn.


Mijn tip: Ontwikkel als persoon en wordt een betere fysiotherapeut. Dat hoeft niet door een jaar op reis te gaan, maar dat is uiteraard wel een hele leuke manier.

De ontwikkeling van mij als mens heeft de flinke stap om een eigen praktijk te beginnen ook een makkelijker te nemen en overzichtelijke stap gemaakt.

Vanaf 1 juni ben ik namelijk de eigenaar van Van Rijnsoever Fysiotherapie te Vleuten, een praktijk voor fysio- en manueel therapie gericht op mensen met langdurige pijnklachten. Net als bij een lange reis kom ik mezelf tegen in het starten van mijn praktijk. Maar ook dankzij mijn reis weet ik dat mezelf tegenkomen niet erg is. Uiteindelijk leidt het tot een prachtige praktijk, daar ben ik van overtuigd. Daar de reis, met voor- en tegenslagen ook is uitgebloeid tot een prachtig iets.

Van Rijnsoever Fysiotherapie

Van Rijnsoever Fysiotherapie

Stationsstraat 22

3451 BX Vleuten
 

e-mail: jens@vanrijnsoeverfysiotherapie.nl

Telefoon: 0624910074

Praktijk uren:

Dinsdag: 18.30-22.00

Zaterdag: 09.00-17.00​​
 

KvK: 71679057

IBAN: NL66TRIO0379240041

  • Van Rijnsoever Fysiotherapie Faceboo
  • Van Rijnsoever Fysiotherapie LinkedI

CONTACT