Rugklachten

Hé, vervelend, je hebt rugpijn!

Je hebt pijn aan je rug, dat is erg vervelend en het kan je flink beperken in je dagelijks leven. Het is waarschijnlijk een schrale troost, maar je bent absoluut niet de enige met dit probleem. Het is namelijk een van de meest voorkomende pijnklachten in de praktijk van de fysiotherapeut. Bijna iedereen heeft in haar of zijn leven wel eens een moment gekend waarin rugklachten voorkwamen.

Heb je momenteel minder dan drie weken pijn aan de rug, dan is er geen reden om al contact op te nemen met een fysiotherapeut. De meeste lage rugklachten verdwijnen namelijk vanzelf wel weer. Als je rugklachten langer dan drie weken aanwezig zijn, is het wel verstandig om hulp van een fysiotherapeut te zoeken.

Lees in dit artikel verder hoe je bij Van Rijnsoever Fysiotherapie geholpen kan worden met je rugpijn.

Bescherm je Rug! Of toch niet?

Om verschillende redenen heb je waarschijnlijk voorkeurshoudingen gecreëerd. Zo kan je achterover staan of juist heel gespannen. Je kan onderuitgezakt zitten of juist heel erg rechtop met een gespannen rug. Door die voorkeurshouding ga je veel in dezelfde houdingen staan of zitten. Het kan dan zijn dat je spieren in de onderrug niet meer goed samenwerken en je beweegpatroon verandert.

Juist als je vaak of langdurig lage rugpijn hebt verandert dit je beweegpatroon. Het is een normale reactie van het menselijk lichaam om dat gedeelte waar je pijn ervaart te beschermen. Vaak gaan we daardoor bepaalde spieren aanspannen, zodat het gedeelte waar de dreiging zit niet meer bewogen kan worden. Als je lage rugpijn heb herken je waarschijnlijk wel het mechanisme ‘bracing’, je houdt je adem in en trekt je buik volledig aan bij iets simpels als voorover buigen. Hierbij zijn de rompspieren te veel actief, terwijl dat niet noodzakelijk is.

Deze verhoogde spierspanning vermindert over het algemeen vanzelf, het kan echter ook zijn dat je angstig blijft voor eventuele schade, beweging of pijn in de rug waardoor de spierspanning aanwezig blijft. Dit hoeft niet bewust te gaan, je kan ook onbewust spanning in de rug vasthouden.

Ons lichaam is gebaat bij beweging, dus als dit onmogelijk gemaakt wordt, door bijvoorbeeld spierspanning, dan kan dit zorgen voor extra klachten. Hierdoor kan het zijn dat je in een cirkel terecht komt waar je niet zelf meer uitkomt. Het is dan belangrijk dat je hulp vraagt om deze cirkel te doorbreken.

De manueel therapeut als coach

Als manueel therapeut kan ik je daarbij helpen. Omdat er verschillende factoren meespelen bij pijn is er voor mij als manueel therapeut een coachende rol weggelegd. Ieder mens is anders en elk menselijk lichaam reageert anders op externe en interne stimuli. Het is zaak om duidelijk te krijgen welke factoren jouw lage rugpijn in stand houden en hoe die het beste behandeld kunnen worden. Hier is veel kennis van de lage rug en van jou als cliënt voor nodig. Als manueel therapeut heb ik veel kennis van de lage rug en door het stellen van de juiste vragen hoop ik jou en jouw klacht te begrijpen. De behandeling kan divers zijn, van uitleg over jouw rug en pijn tot oefentherapie of handvatten waarbij je duidelijk gemaakt kan worden dat je niet bang hoeft te zijn voor pijn, schade of bewegingen.

 

Wil je hiermee aan de slag? Wees dan welkom bij mij in Vleuten en maak direct een afspraak om je klacht te bespreken.

Van Rijnsoever Fysiotherapie

Van Rijnsoever Fysiotherapie

Stationsstraat 22

3451 BX Vleuten
 

e-mail: jens@vanrijnsoeverfysiotherapie.nl

Telefoon: 0624910074

Praktijk uren:

Dinsdag: 18.30-22.00

Zaterdag: 09.00-17.00​​
 

KvK: 71679057

IBAN: NL66TRIO0379240041

  • Van Rijnsoever Fysiotherapie Faceboo
  • Van Rijnsoever Fysiotherapie LinkedI

CONTACT